СТЪКЛА

Според материала, стъклата, които можете да намерите при нас:

Органични с висок коефициент на изтъняване – 1.61, 1.67; 1.71; 1.74. Ако не харесвате дебелите и неестетични диоптрични стъкла за очила, опитайте стъклата с по-висок индекс на материала. Те са чувствително по-тънки и по-леки.. Подходящи са за високи диоптри.

Органични без изтъняване и със среден индекс на изтъняване (1.50; 1.56)

Органичните лещи са нечупливи. Имат много добри оптични качества. Леки (ниска плътност) – 2 пъти по-леки от минералните. Отлични възможности за оцветяване, асферична геометрия и изтъняване. Имат частичен УВ – филтър. Цената им е по – висока от на  минералните. Устойчивостта  на механични въздействия и агресивна производствена среда е по – малка. Необходимост от допълнителни покрития. Органичните лещи със съответните допълнителни покрития за механична здравина, с и без оцветяване, трябва да бъдат предпочитания избор при изработването на диоптрични очила.

Органични поликарбонатни

Органични фотосоларни

Минерални лещи
 Отлични оптични качества .Устойчивост на механични въздействия и агресивна производствена среда.Те са чупливи и има риск за нараняване на окото при счупване. Тежки (висока плътност) – два пъти по-тежки от органичните. Ограничени възможности при оцветяване и изтъняване и изработване на асферичена геометрия (дизайн). Нямат УВ – защита. Минерални лещи за изработване на очила трябва да се предлагат само при единични случаи, когато клиентът ще ползва очилата в т.нар. агресивна производствена среда (химични вещества, прах, лъчения, високи температури и др.). Да се запомни, че такива лещи никога не се предлагат при изработване на диоптрични очила за деца.

Минерални фотосоларни 

Асферични и сферични стъкла
Асферичните стъкла са идеални за високи диоптри, защото те са по-плоски и по-тънки. Те също така предоставят по-добра визия от обикновените сферични стъкла и с тях изглеждате по-добре, защото те не смаляват окото. Подходящи са за плюсови стъкла за очила.   Те имат по-голяма зона на ясно виждане и по-малка зона на периферни изкривявания (дисторзия) – по-голямо зрително поле. Много по-тънки са. Изтъняването е резултат на дизайна, а не на използване на материал с висок индекс на пречупване. При комбиниране на асферичен дизайн с материал с висок индекс на пречупване се получава максимален ефект на изтъняване на периферията и олекотяване (за органичните, поликарбонатните и тривекс – лещите). Добавянето на антирефлексно покритие намалява количеството на отразената (разсеяна) светлина, т.е. светлинните загуби са по-малки и увеличава количеството на преминалата през лещата и достигналата до окото светлина – по ясен образ, по-ярки цветове.
Незначително изразен естетичен ефект (лупен ефект) на промяна на размерите на окото, дължащ се на плоския профил и по-близкото разположение до окото при прикрепване на лещите към рамките. За разлика от лещите с висок индекс на изтъняване, които са добри за ползване при високи степени на късогледство (минусови диоптри), то асферичните лещи са подходящи за ползване както при високи степени на късогледство (минусови диоптри), така и на далекогледство (плюсови диоптри). При високостепенно късогледство асферичния дизайн се комбинира с материал с висок индекс на пречупване.

Мултифокални стъкла 
Бифокални и трифокални стъкла се произвеждат в много различни варианти, в зависимост от това с какво е свързано Вашето ежедневие. 

Професионален бифокал и трифокал.
Със специалното си предназначение мултифокалните стъкла могат да помогнат на хората над 40-годишна възраст да изпълнят определени задачи. Бифокалните стъкла съчетаващи в едно две корекции – за близо и далеч. Характерни са със сегмента, намиращ се в долната част на стъклото. Има варианти както при еднофокусните (монофокални) да са с твърдо покритие, антирефлекс, самопочистващ ефект или да са фотохромични (фотосоларни). 

Очила за четене 
Когато достигнете 40-годишна възраст и зрението Ви е все още задоволително, най-вероятно ще се нуждаете от специални очила за четене, които да ви помогнат да видите дребния шрифт. 

Прогресивни стъкла 
Прогресивните стъкла могат да направят всичко, което едни бифокални или трифокални не могат. Те са стъпка напред. Трябва да ги вземете предвид, ако имате пресбиопия. Прогресивните са този вид стъкла, с чиято помощ може да се вижда на близко, средно и далечно разстояние, без скок в образа и видим сегмент, както при бифокалните. Това са най-съвременните стъкла за хора, нуждаещи се от корекция за близо и далеч. При тях също както при бифокалните има голямо разнообразие от допълнителни покрития и ефекти.

Поликарбонатни стъкла за очила 
Поликарбонатните стъкла са много устойчиви на въздействие и по-тънки в сравнение с обикновените органични стъкла. Те са много добро предложение за активните хора – особено децата.

Стъклата за очила от материала трайвекс са още по-здрави и устойчиви.

Покрития на стъклата

Твърдо покритие

Изработени са от материала CR-39,  който съчетава в себе си лекота и комфорт. Този материал се е наложил в очната оптика, защото е доста по-устойчив на надраскване и многократно по-лек от минералните стъкла.

Фотосоларно покритие и оцветени стъкла

Фотосоларните стъкла потъмняват на слънце и са удобни за хора, които прекарват много време на открито. Също така козметични оцветени стъкла могат да се направят допълнително като вариант за Вашите очила. Бели органични стъкла, които могат да бъдат тонирани по Ваш избор.

Антирефлексно покритие

Антирефлексното покритие (AR), устойчивото на надраскване твърдо покритие и UV покритието са възможностите, които подобряват зрението ви и Външния вид, увеличават устойчивостта на Вашите очила и защитата на очите от вредните слънчеви лъчиАнтирефлексът е просветляващо покритие. Само няколко микрона и един или няколко слоя, нанесено двустрано на стъклото или само от вътрешната страна. Според повечето хора това е само предпазно покритие за компютър, но това съвсем не е така. Както отдавна се нанася на обективите за фото и видео техника, като премахва паразитните отблясъци, така и при очилата спомага за ясно и контрастно виждане при точно изписана корекция. От няколко години започва да се налага масово в очната оптика. Възможно е в близко бъдеще стъкла без антирефлекс въобще да не се предлагат.Антирефлексът  всъщност спомага за преминаване на светлината от видимия спектър, като при качествените лещи (стъкла) има и вграден UV филтър. В зависимост от броя слоеве, нанесени двустранно, може да се достигне до около 99% просветляване и Вие да не забелязвате наличието на оптична леща пред очите си. Т.е. гледате през своите очи, само че коригирани с очила. Когато пипнете повърхността на такава леща, тя се зацапва и драстично намалява пропускането на светлината. Това води до влошаване на виждането и изисква старателно почистване с микрофибърна кърпа, която забърсва много добре петната от прах, пот, мазни ръце и т.н. При лещите без антирефлекс не се забелязва такова зацапване. Това се дължи на по-малката пропускливост на светлина и паразитните отражения от повърхностите. Производителите на диоптрични лещи постоянно усъвършенстват повърхностните слоеве на антирефлекното покритие, което води до по-лесно почистване на стъклата от замърсявания. Това всъщност е допълнително покритие, което се нанася след антирефлексното и повишава устойчивостта на зацапване и замърсяване. Поради голямата си гладкост, лещите по – трудно се зацапват и по-трудно се запотяват. 

Антистатичен ефект.

В процеса на забърсване на полимерните стъкла, някои се наелектризират и привличат прах. Това е избегнато при най-новите поколения антирефлекс. Така се намалява честотата на почистване на лещите, което води до по-малък риск от надраскване.

Твърдо покритие.

Повечето полимери са меки и лесно се драскат. Това е причина производителите да нанасят основно твърдо покритие на материалите. Твърдостта на покритието понякога достига тази на стъклото, което води до по-трудно надраскване. Това, разбира се, не означава, че ако се отнасяме невнимателно с лещите си, те не се драскат.

Хидрофобно покритие

Оцветяване на стъклата

Огледално покритие

Ултравиолетово покритие 

Самопочистващият ефект е допълнителен слой върху антирефлексното покритие и позволява лесно почистване и не замазване на стъклото.

Transitions

Новите лещи Transitions са първите фотохромични лещи за ежедневна употреба, които потъмняват зад стъклото на автомобила. Те реагират не само на UV лъчи, но и на видимата светлина и се насищат до ниво комфортно за шофиране – около 50% при 27°С.  Реакцията на лещите зад автомобилното стъкло зависи от различни фактори, като формата, наклона и светлопропускливостта на предното и страничните стъкла, а също така и от позицията на шофьора. Потребителите ще останат доволни от универсалните качества, които притежават лещите Transitions в сравнение със стандартните прозрачни оптични лещи.
Новите лещи Transitions са възможно най-тъмните фотохромични лещи за ежедневна употреба – след като потъмнеят, те имат светлинна абсорбция като истински слънчеви очила: 90% при 23°С.
Transitions потъмняват по-бързо дори при висока температура: достигат абсорбция от 80% при 35°С. Предлагат оптимална защита от отблясъци и заслепяване и осигуряват висок зрителен комфорт при слънчево и горещо време.
Transitions осигуряват до 100% защита от вредните UVA и UVB лъчи.